" />
Pompoen is een zeer veelzijdige vrucht, die zowel in zoete als hartige gerechten heerlijk combineert. Het is wel een plant die enorm veel ruimte inneemt. Omdat de pompoen makkelijk onderling kruist, maar ook met courgettes en sierkalebassen, kunnen er interessante vormen ontstaan. Echter, dit kunnen ook niet eetbare vruchten zijn. Vaak zie je dit al als je een vrucht opensnijdt. Een eetbare soort bevat aanzienlijk meer vruchtvlees dan een niet eetbare soort. Toch zegt dit niet altijd alles. Wanneer een pompoen bitter smaakt, dit kan ook voorkomen onder bepaalde weersomstandigheden, spuug het dat uit en gooi het weg. Neem geen risico jezelf of je gezin te vergiftigen. Ik gebruik hierom zelf uitsluitend gekochte zaden, om er zeker van te zijn dat ik de eetbare vruchten aan mijn planten krijg die ik graag wil hebben. De zaden uit deze vruchten zou ik niet hergebruiken om te zaaien, maar rooster ze even in de oven. Een heerlijke snack, of toevoeging aan je salade.
Pompoenen zijn er in vele soorten en maten, dus bedenk goed wat je wilt, qua smaak vooral. Iedereen kent wel die hele grote oranje, die je vooral met Halloween veel ziet. Lekker veel pompoen denk je dan, maar er zit vaak weinig smaak aan en het vruchtvlees kan dradig zijn. Niet zoals bij de spaghettipompoen, welke erg leuk is om eens te kweken. Ik kies er zelf voor om drie kleinere soorten te kweken in plaats van die hele grote. Meer smaak, en je kunt ze laten klimmen (wel de vruchten ondersteunen met een netje), waardoor ze minder ruimte in beslag nemen. Want een pompoen die de gelegenheid krijgt zal je halve tuin door groeien en andere planten verstikken.