Wortels
Wortels worden vaak op twee manieren gegeten: rauw of gekookt. Rauw zijn ze erg lekker in salades, of gewoon als snack tussendoor. Gekookt smaken ze erg goed in combinatie met een stukje vlees en aardappels. Ook kun je ze toevoegen in soepen en roerbakgerechten. In ons aanbod vind je twee verschillende zomerwortels: de ‘Amsterdamse Bak 2’ en de ‘Nantes 2’. Daarnaast hebben we de winterwortel ‘Flakkeese 2’ in ons assortiment. Hieronder lees je meer specifieke informatie over al deze rassen.
Wortel kweken
De zomerwortelen oogst je in de periode van juli tot oktober, en de winterwortelen oogst je vanaf oktober. Tijdens het kweken van wortel is het belangrijk dat je geen bemesting gebruikt, want dit beïnvloedt de smaak van de wortel. Problemen met de wortelvlieg los je het beste op door gebruik te maken van insectengaas. Hiermee dek je de planten vrij snel na opkomst af. Een eenvoudig framewerk of kooitje dat verplaatsbaar is werkt erg goed om de wortelvlieg te weren.
Zaaien van wortel
Onze zomerwortelen kun je al in februari onder glas zaaien. In de volle grond kunnen ze van begin maart tot juli worden gezaaid. Het voordeel van vroeg zaaien is dat dit minder problemen met de wortelvlieg oplevert. Hanteer een plantafstand van 20x3 cm. Zorg dat de grond mooi los gemaakt is, zodat de wortel recht en lang kan groeien. Wanneer je een ruime plantafstand aanhoudt, hebben de wortels meer ruimte om uit te groeien tot dikkere wortelen. Bij een kleinere plantafstand is dit uiteraard andersom: dit zorgt voor dunnere wortelen. Wil je winterwortelen hebben om te bewaren? Zaai dan in mei op een plantafstand van 20x5 cm.