" />
Jaaaa, we zijn begonnen! Kijk nou toch, al die prachtige zadenzakjes van De Tuinschuur, daar kan je toch alleen maar heel gelukkig van worden? Moestuinhippie koos voor verschillende meloenen zoals Petit gris de Rennes en Eden’s Gem, een klein meloentje dus ook sneller klaar dan zijn grote broer. Natuurlijk zijn ook de paprika’s en pepers weer van de partij zoals Peper Klokjes die met een heetheid van 4 op 10 nog prima in haar keuken past. Ze houdt niet zo van scherp eten, dat zal haar Zeeuwse invloed wel zijn. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Maar vandaag is ze door het dolle heen en zeer in haar nopjes voor een nuchtere Zeeuwse, vandaag mag ze eeeeeindelijk gaan zaaien! Paprika en pepers zaaien is niet moeilijk maar je moet wel op tijd beginnen vanwege de lange teelt: zaaien in januari, oogsten aan het einde van de zomer.
Ze haalt alle zaden uit de kast en samen met de opgewarmde zaaigrond die al een paar dagen op de (ietwat koude) radiator staat op te warmen zet ze alles klaar op tafel. Per soort zaait ze vijf tot tien zaden, afhankelijk van hoe oud de zaden zijn. Van de oudere zaden zaait ze iets meer, van de nieuwe wat minder. Paprika en peperzaden blijven twee tot vier jaar kiemkrachtig, hoewel er ook zaden in haar voorraad liggen die ouder zijn en toch nog ontkiemen. Niks weggooien besten mensen, altijd proberen te zaaien want weggooien is zonde. Daarom is vroeg beginnen met zaaien belangrijk, dan blijft er nog genoeg tijd over voor een tweede zaaironde.
Ze legt de zaden op een schoteltje en legt ze één voor één op de aarde. Je kan ook een geultje trekken maar dit keer legt ze de zaden op de aarde en duwt ze voorzichtig ongeveer een halve centimeter in de grond. Je zaait altijd 1 tot 1,5 keer zo diep als het zaadje zelf. Daarna het zaadje met een beetje grond bedekken en, heel belangrijk, een label erbij zetten met daarop de soort. Zo zaait ze twee bakken vol met zaadjes. Tot slot geeft ze water met de plantenspuit, zet de kap erop en doet de klepjes dicht zodat het binnen lekker warm is. De zaadjes hebben een kiemtemperatuur nodig van ongeveer 25 graden. Daarom gaat de ene bak op de radiator en de andere op een warmtematje en begint het grote wachten. Eigenlijk heeft Moestuinhippie best weinig geduld voor een nuchtere Zeeuwse. Hoe doe jij dat? Kijk je ook elke dag in de zaaibak terwijl je weet dat er nog niets te zien is?
Geen reacties gevonden.