" />

Categorieën

Pastinaakliefde
 

Pastinaakliefde

“Wat eten we vanavond?” Mijn lief komt net van zijn werk en kijkt in de pan.  Er verschijnt een lach op zijn gezicht. “Hmmm, dikke friet!” Ik moet lachen. “Dit is geen gewone friet, het is pastinaakfriet.” Hij kijkt bedenkelijk. “Pastinaakfriet? Komt dat uit je tuin?”

Pastinaak is een vergeten groente, vroeger populair maar tegenwoordig trekken mensen hun neus ervoor op en dat is zo jammer! Het is een ivoorkleurige wortel die enigszins zoet smaakt, vooral als de vorst eroverheen is geweest zoals bij de boerenkool en spruiten. De pastinaken kunnen de hele winter in de grond blijven zitten, ze kunnen niet kapot vriezen waardoor het een ideale wintergroente is. 

Als je pastinaken wilt kweken zijn er een paar dingen die je moet weten:

  1. De zaden zijn niet lang houdbaar. Eén of twee jaar, langer gaan de zaden niet mee. Het beste koop je dus ieder jaar nieuwe zaden. Zaai ze in rijen en leg om de paar centimeter een zaadje, dun ze later uit op ongeveer 15 cm van elkaar. Houd 30 cm aan tussen de rijen.
  2. Het ontkiemen van de zaden kan lang duren dus wordt niet meteen ongerust als het wat langer duurt voordat ze ontkiemen. Drie tot vier weken is heel normaal. Alleen al daarom zaai je liefst met nieuwe zaden, voordat je er achterkomt dat de zaden niet kiemkrachtig zijn ben je een maand verder.
  3. Geef na het zaaien goed water zodat ze ontkiemen en houd het rijtje onkruidvrij. Zaai eventueel radijsjes tussen de pastinaken zodat je de rij goed terug kan vinden. Radijsjes ontkiemen immers snel en aangezien pastinaken langzaam groeien is het een mooie combinatieteelt en zo gebruik je de ruimte optimaal.
  4. Het bed blijft van maart tot ver in de winter bezet, houdt hier rekening mee in je teeltplan. 
  5. Oogsten kan vanaf augustus maar ik heb lekker gewacht tot december. Fijn om in de winter nog iets uit de moestuin te oogsten. Oogst met een riek of maak de grond rondom los, wiebel een beetje met de wortel en kijk of je hem op kan trekken uit de grond.

Van onze pastinaken maken we geroosterde frietjes uit de oven, als de aardappels op zijn kunnen we zo overstappen op de pastinaken. Maar kan er natuurlijk van alles van maken, denk eens aan pastinaaksoep, in een salade, puree of stoofschotel.

En nu willen jullie natuurlijk weten of mijn lief tevreden was over de pastinaakfrietjes… hij vond ze heerlijk!


 
  Moestuinhippie     22-12-2022 14:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.