Het is weer tijd voor bloembollen, zodat we in het voorjaar vrolijk gekleurde bloemen hebben. Heerlijk voor de mensen, maar zeker ook voor de bijtjes. Al die gekleurde pracht en praal kondigt het het einde van de donkere dagen aan. Zodra het eerste groen boven de sneeuw uitpiept, voel ik de blijdschap van de naderende lente. Sneeuwklokjes, blauwe druifjes, narcissen, hyacinten of tulpen, ik ben dol op ze. Maar ook in de herfst kun je genieten van bloembollen. Denk aan de prachte bollen van de herfsttijloos of saffraankrokussen. Je weet wel, van die gedroogde rode draadjes die je in het kruidenschap kunt vinden.
Saffraankrokussen
Naast Madame Moes ben ik ook een heuse Smulpaap. In de tuin staan dan ook honderden bollen van de saffraankrokus. Deze kostbare bol bloeit in september t/m november. Mijn krokussen zijn steevast in de war met hun bloeitijd, want hier staan ze altijd maanden later in bloei. Maar ik ken genoeg moesjes waarvan de krokussen wel bloeien zoals het hoort. Of je nou wel of niet achterloopt qua bloeitijd, het gaat er om dat ze uiteindelijk bloeien. Die stampers, daar draait het natuurlijk allemaal om. De saffraankrokus is een delicate bloem waarvan je alleen de stampers kunt gebruiken. Elke bloem heeft 3 stampers die je plukt zodra de krokus open is. Denk erom, alléén de stampers. Leg ze te drogen op bv een stukje keukenrol of een theedoek. Koester je schat en bewaar het in een potje. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Saffraan heeft een warm kruidige smaak en kleurt geel. Denk aan saffraanrijst, gebruik het door de paella of maak er een heerlijk decadent kopje thee ermee.
Tijd voor een recept
Stoofpeertjes met saffraan zijn makkelijk te maken en ontzettend lekker. Tijd dus voor een recept.
3 kg stoofperen
2 steranijs
2 kardemom peulen
5 eetlepels suiker
Royaal plukje saffraan
Net zo veel water als dat de peren half onder staan
Crème fraiche
Week de saffraandraadjes in wat water en zet apart tot gebruik en schil daarna pas de peren. Zo kunnen de stampers hun smaak en prachtige goudgele kleur afgeven. Schil de peren, laat ze heel en laat het steeltje eraan. Zet de peren op in een pan koud water met de steranijs, kardemom, suiker en de geweekte saffraandraden mét het weekwater. Kook de peertjes in een half uurtje zacht. Ze worden prachtig goudgeel door de saffraan en het geeft een warme smaak wat perfect past in deze donkere dagen.
Haal de peren uit het vocht en laat het inkoken tot een mooie siroop. De peertjes kunnen warm of koud gegeten worden. Kamertemperatuur vinden wij ze het lekkerst. Serveer de peertjes met wat losgeklopte crème fraiche en een royale scheut siroop. Heerlijk als toetje of voor de zomaar. De overgebleven siroop kun je nog zeker een week in een afgesloten glazen fles bewaren in de koelkast. Als het zo ver komt natuurlijk.
Eet smakelijk en geniet er van!