" />

Categorieën

Kruimeltje hier, kruimeltje daar
Iedereen herinnert zich wel een moesjaar wat anders was dan anders. Anders vanwege de hitte, anders vanwege de droogte, de regen, de knaaggrage slakken, de kruipgrage mollen, de eetgrage vogels of zoals dit jaar; de uitblijvende zon en de kkkkoude. Brrr, wat is het toch frips voor de tijd van het jaar. De tuin loopt 5 weken achter bij de afgelopen jaren. 

Alles heeft een koude stop. Die plantjes zijn niet gek! Ze denken, laat mij maar met rust, veel te koud. En gelijk hebben ze. Binnen brandt bij ons ook nog de verwarming. Het enige wat zich niet laat kennen door alle regen en kou, zijn de bessen en de rabarber. De bessen groeien zo hard en hangen zó vol, dat de pioenen die er tussen groeien, niet meer zichtbaar zijn. Verdwenen in de groene oase. 
Mental note: geef volgend jaar de bessen dagelijks water! De rabarberplanten zijn enorm aan het uitdijen in dit regenweer. Ik wist dat ze goed tegen veel water konden, maar dat ze het zo goed zo goed zouden doen, had ik niet verwacht. Paarsrode stelen met dat prachtige blad waar je zo geweldig mee kunt mulchen; het is een feest voor je oog én het smaakt heerlijk! 

Wat doe je dan met zo veel rabarber in de tuin? Dan geeft Madame Moes natuurlijk een recept.
Geen compôte voor in de yoghurt, of heerlijke rabarbersap, maar een heuse crumble waar ik spontaan van ga watertanden. 


Hup, aan het oogsten. Ga de tuin in en loop naar de rabarber plant. Oogst een stuk of 8 dikke stelen rabarber. Het blad gebruik je om mee te mulchen of gooi het in de compostbak. Geen rabarber in de tuin? Niet getreurd. Momenteel kun je overal rabarber kopen. Tot juli is rabarber heel goed te verkrijgen. Daarna wordt het oxaalzuurgehalte te hoog en is het niet verstandig nog te eten. 
Neem zo’n 750 gr uit de winkel voor dit recept. 

Voor 5 royale crumbleporties, heb je verder nog het volgende nodig:


2 x 85 gr suiker 
1 zakje vanillesuiker 
Rasp van 1 citroen (of vervang met sinaasappelrasp)
Sap van 1/2 citroen (of vervang door een scheutje sinaasappelsap)


Voor het kruimeldeeg:

100 gr (room)boter en een beetje extra voor invetten
150 gr bloem (of vervang door amandelmeel)

Slagroom voor er bovenop 


Was de rabarber en snijd het in stukken van 3 cm. De schil hoeft er niet van af. Doe alles in een steelpan met een pietsie water zodat het niet aan de bodem vastplakt. Doe er 1 keer 85 gr suiker en het zakje vanillesuiker bij. Rasp ondertussen je citroen en knijp de helft ervan uit. Doe het sap en rasp in de pan erbij. Rabarber heeft van zichzelf al een heerlijk friszure smaak en de citroen- of sinaasappelsap haalt dit extra naar boven. 

Als je wilt variëren, kun je 2 stuks steranijs of wat geraspte gember toevoegen. Of doe eens gek en maak de rabarbercrumble met wat appel of aardbei er door. 

Ga je op de vegan tour met amandelmeel en margarine? Pak dan extra uit met wat gehakte noten zoals amandelen of walnoten. Eerst even roosteren voor extra smaak. Ook een aanrader. 

Houd een oogje op het vuur. Laat de rabarberstelen niet te zacht worden zoals voor compôte, maar zorg dat ze nog vrij stevig zijn. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en maak je kruimeldeeg. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf de bloem met de andere 85 gr suiker erdoor totdat je mooie kruimels hebt.  Dit gaat het beste met koele handen. 

Als je soufflé schaaltjes hebt, kun je deze gebruiken. Anders neem je een ovenvaste schaal. Vet de boel in en vul de schaal(tjes) met 3/4 van je rabarbermengsel. Vul aan met het kruimeldeeg en bak het in ongeveer 25 à 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. 

Haal uit de oven en laat lichtjes afkoelen. Het liefst eet ik dit lauw voor het dessert. Je kunt alles al van te voren voorbereiden, dus schuif het vooral pas als je gaat avondeten in de oven. Dan eet je dit erna. Waanzinnig toetje! Minder dan 5 eters? Bofferd, dat is dus extra genieten. Nomnomnom, echt té lekker!

Voor serveren klop je de slagroom stijf met wat vanillesuiker. Serveren met een fikse klodder bij de rabarbercrumble is eigenlijk verplicht. 

Pas op dat je je lepel niet mee eet. 
Afiyet olsun! 

 
  Madame Moes     07-06-2021 19:59     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Lies -  10-06-2021

Je naam waardig! Lie(f)s.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.