" />
Terwijl de geur van het wortelstoofpotje in de oven zich langzaam door het huis verspreidt kijk ik dromend naar de druilerige regen. Het is zo snel donker vandaag, de kerstboom geeft al licht. Over een paar weken hebben we de kortste dag en daarna wekelijks meer daglicht. Dat betekent dat er nieuwe tuinplannen gemaakt kunnen worden. Voor me ligt de tafel vol met zaden. Er moeten nieuwe zaden besteld worden anders hebben we volgend jaar geen eten.
Om zaad te bestellen wil ik eerst weten wat er nog op voorraad is. Mijn tuinkapitaal wordt bewaard in oude wijnkistjes en normaal gesproken keurig op maand gesorteerd. In de loop van het jaar zijn er heel wat zaden mee naar de tuin gegaan en achtergebleven in mijn zadentas, waardoor mijn systeem ietwat rommelig is geworden. December en januari zijn prima maanden om de zaden te ordenen en dan controleer ik meteen de voorraad.
Mijn systeem is verdeeld in zes kistjes van januari t/m september. Als een zakje is gebruikt en de volgende maand nog nodig is schuift het door naar de volgende maand en aan het einde van het tuinjaar orden ik de hele bende weer voor het jaar daarop.
Ik controleer de zaden op uiterste gebruiksdatum maar gooi niets weg, dat is zonde. Zaden kunnen namelijk nog makkelijk gebruikt worden na deze datum, alleen gaat de kiemkracht achteruit. Zeker het eerste jaar na die datum kan je ze meestal nog prima gebruiken, de kiemkracht is dan nog 80%. Maar daarna gaat de kwaliteit achteruit en zo kan het gebeuren dat de zaden niet meer ontkiemen.
Natuurlijk kan je dan de kiemtest doen door zaden te laten ontkiemen tussen keukenpapier, maar voor de zekerheid bestel ik ze dan alvast om te voorkomen dat ik straks tekort kom. Naast me liggen pen en papier en stilaan groeit mijn lijstje met tuinwensen. Die ene lekkere tomaat, die prachtige Echinacea zonnehoed en ooow... Judaspenning met zijn bijzondere zadendozen, die wilde ik altijd al eens kweken. Zaden bestellen, wat een fijne winterklus. Ik krijg visioenen van een volle tuin met tomaten die groeien tot in de hemel, voor het eerst spruitjes en capucijners kweken.... Wat zal het weer een mooi en verrassend tuinjaar worden! Dan klinkt de kookwekker in de keuken, terug naar de realiteit van de dag. De ovenschotel is klaar, eerst de groente van dit jaar maar eens opeten.
Kristof. Je mag mijn bestelling volgend weekend verwachten. Smeert uw pollekes maar in want het zal veel zijn :)