Het is weer tijd voor een recept, want er wordt veel geoogst de komende tijd. Of dat nu in jouw tuin is, of bij de boer. De appels en peren rijpen af. De laatste tomaten -als je ze hebt weten te redden van pytho- roepen om geplukt te worden en de aubergines staan te popelen om op je bord te eindigen. Mmm, september en oktober vind ik heerlijke maanden.
Het recept van de dag is ingemaakte reepjes aubergine. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar het is waanzinnig! Ze zijn heerlijk op bruschetta of op de pizza. Ik neem potjes melanzane altijd mee uit Italië, maar sinds COVID komen we niet meer zo vaak buiten Nederland. Dus moet Madame Moes zelf aan de slag. Ik hè. Melanzane nooit zelf gemaakt, maar ja. Nood breekt wet. Gelukkig houd ik wel van een experiment. Het eten ervan ben ik des te deskundiger in, dat doe ik al jaren met verve.
Ik heb 3 kg aubergines gebruikt en daarmee kon ik ruim 10 potten vullen. Het is wel veel om zo veel potten met ingemaakte aubergines te hebben, maar zo heb je ook nog wat uit te delen.
Minder maken kan natuurlijk altijd.
Ingrediënten
3 kg aubergine
1 liter water
1 liter wittewijnazijn
1 liter witte wijn
1/2 kg zeezout
1 liter olijfolie
Knoflook
Chilipeper
Oregano
Extra:
Gewichten
Grote schaal
Bord wat in de schaal past
Het proces is simpel, maar neemt wel wat tijd in beslag. Was en schil de aubergines. Snijd alles in plakjes en vervolgens dunne reepjes. Doe de aubergine in je schaal en zout het. Leg er de volgende laag op, zout het en ga zo door tot je alle aubergines op hebt gemaakt.
Leg het bord op je reepjes aubergine en plaats daar je gewichten op. Een pan met water of pakken zout of suiker werkt natuurlijk ook prima als je geen gewichten hebt. Laat dit de hele nacht uitlekken.
De volgende dag is je volle bak die je met moeite dicht kreeg (ik althans) geslonken tot 1/3 van het formaat. Alle vocht giet je weg en je knijpt de auberginereepjes goed uit.
Ondertussen kook je alle vloeistoffen tot het borrelt. Doe er de reepjes aubergine bij en laat een minuut of 5 koken. Giet af, laat afkoelen en knijp ze weer uit. (Of gebruik de gewichten!) Hoe droger de repen, hoe beter.
Steriliseer je potten en doe er een laagje aubergine in, doe wat schijfjes knoflook en wat blaadjes oregano en reepjes chili bij. De chili geeft een lekkere zinggg, maar het wordt zeker niet pittig. Herhaal dit tot de pot aan de rand is gevulden giet er olijfolie bij. Deksel erop en klaar.
Bewaren in je kelder of voorraadkast tot gebruik.
Rest je alleen nog een maandje geduld… want zo lang duurt het helaas wel tot je het kunt eten. Langer mag natuurlijk altijd. Als het dan eindelijk zo ver is… nomnomnom, dan heb je ook wat.