Kruiden
Kruiden zijn smaakmakers: in bijna alle denkbare recepten vind je wel een bepaald kruid, of je nu met gerechten van hier aan de slag gaat of met buitenlandse creaties. Het prettige aan zelf kruiden kweken, in je eigen moestuin, is dat je altijd kunt pakken wat je nodig hebt. Wie kent deze frustratie niet: je gaat een nieuw recept uitproberen, waarvoor je allerlei ingrediënten nodig hebt. Daar zitten ook spullen tussen die je normaal nooit gebruikt. Je neemt er een handje, een eetlepel of een takje van, en met de rest blijf je zitten. In het ergste geval moet je het zelfs weggooien. Met producten uit eigen tuin hoef je dit probleem niet meer te hebben! Je plukt wat je nodig hebt, en de rest komt de volgende keer. Bekijk op deze pagina de biologische zaden waarmee je zelf kruiden kunt kweken.
Kruiden kweken
Kruiden zijn bijna allemaal lichtkiemers. Daarom bedek je deze zaden met een kleine hoeveelheid fijne aarde, nadat je ze hebt gezaaid. Voorkom dat ze uitdrogen, maar geef de plantjes ook niet te veel water. Tussentijds verplanten is alleen mogelijk als je dit doet in de herfst of in het vroege voorjaar. Bij strenge vorst kun je de gevoelige soorten met wat blad of stro beschermen. Heesterachtige kruiden moet je ieder voorjaar een beetje terugsnoeien. Kruiden kun je lang laten staan, maar zorg ervoor dat ze niet langer dan vier jaar op dezelfde plek staan. Kruiden kan je ook houden op je vensterbank binnen zolang ze maar voldoende zon krijgen. Extra tip: wil je kruiden drogen nadat je ze geoogst hebt? Dat doe je door ze op een donkere, droge en goed geventileerde plaats op te hangen. Bind ze wel bij elkaar met een elastiekje, zodat ze niet vallen.
Zaaien van kruiden
Bij ieder kruid moet je weer met andere zaken rekening houden, als het gaat om zaaien. Lees je daarom goed in, bijvoorbeeld met de informatie die we bij ieder product plaatsen. Je ziet welke rij- en plantafstand je moet aanhouden, maar je leest bijvoorbeeld ook wanneer je het beste kunt zaaien en waar je dan op moet letten.