" />

Categorieën

Knoflookpraatjes
‘Mama, kom snel, kom sneheelll! Je móet nu écht snel komen, al je plantjes gaan allemaal dood!’ Wat, dood??? Er is paniek in de tuin. De noodzaak is overduidelijk en ik ga snel richting de kleine klokkenluider om te kijken wat de reden van paniek is. Er blijkt niet zo veel aan de hand te zijn. De knoflook hangt er wat laveloos bij, als teken dat het groeiseizoen over is. Te weinig water op cruciale momenten en te veel op andere, heeft ze een maand eerder dan gehoopt, de nek om gedaan. Dat is jammer, maar het is niet anders. 

De dag erop oogst ik alles zónder de tuinhulpjes en etiketteer de boel, zodat ik in november ook nog weet welke de German Extra Hardy knof is of wat de Morado is. Alleen de Olifantenknoflook kan ik zonder etiket uit elkaar houden, maar dat is ook niet zo verwonderlijk met die gigantische bollen. De rest is een ander verhaal...

Het groene loof wordt netjes afgeknipt van de klein uitgevallen bolletjes en Madame Moes duikt de keuken in voor een recept. Al vele potjes knoflookpasta zijn gemaakt en het is te lekker en te makkelijk om het niet te doen. Geen excuses. Hup, haal na de oogst het loof van je knoflook en maak er knoflookpasta van. Het is lekker op een crostini, door de pasta, de tomatensalade, de toepassingen zijn eindeloos en de smaak is lekker knoflokerig met een geurexplosie om U tegen te zeggen. Whoaahhh, een heel intense -doch milde!- knoflooklucht. Had ik al gezegd dat het makkelijk om te maken is? Nou, appeltje eitje dit recept, dus echt doen! 

Was het groene loof zonder aantasting van bijvoorbeeld roest of mineerders. Het loof moet nog levendig groen zijn en niet al aan het verdrogen. Ook de bloemknoppen kunnen nog mee. Je kunt het loof vervolgens wat droog zwieren en vervolgens fijn snijden. 

Ik heb de knoflookpasta inmiddels op 3 verschillende manieren gemaakt. Met de handhakmolen, de foodprocessor en met een mes. De hakmolen vind ik het prettigst werken met grotere hoeveelheden loof. In de foodprocessor wordt het een papje. Dat smeert wel lekker uit, maar het weegt niet op tegen het schoonmaakwerk. Met de hand is prima voor kleine hoeveelheden, maar als je een veldje vol knoflook hebt waarvan je het loof gaat gebruiken... Tja, dan ben je wel even aan het snijden. Zo moet je zelf maar je eigen afweging maken, er zijn genoeg wegen die naar Rome leiden. 

Heb je uitgevogeld op welke manier je aan de slag gaat? Mooi. Hak het knoflookloof fijn en doe ze vervolgens in de goed schoongespoelde potjes. Gebruik daarvoor kokend water en bijvoorbeeld wat soda. Het handigst is om kleine potjes zoals dat van kappertjes of babyvoedingte gebruiken. Niet te vol doen hoor, want je moet het ook nog aanvullen met zonnebloemolie. Zo wordt de smaak wat milder en blijft het langer houdbaar. Gebruik de knoflookpasta vooral niet met mate en geniet er van! Deel ook wat met je buren, ze zullen versteld staan van de eenvoud en hoe lekker het is. Afiyet olsun. 
  Madame Moes     07-07-2020 12:08     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.