Mijn telefoon geeft een subtiele rinkel. Een appje van mijn moesje, aaah, altijd leuk! Ow jee, mijn moesvriendin J. klaagt over haar jambeleving sinds ik haar een potje van mijn zelfgemaakte jam heb gegeven.
Mopper, mopper, mopper...
‘Had ik al gezegd dat je mijn jam beleving hebt verpest? Ik eet net weer een teleurstellende boterham met een net-niet jammetje.’ appt ze me.
Gniffel! Mooi man. Dat is natuurlijk een leuke opsteker voor mijn zelfbedachte jammakerij. Dat gun ik iedereen, dus werk aan de winkel luitjes. We gaan jam maken! De favoriete jam van dit jaar in in Huize Moes pruim-nectarine met onze allereerste nectarines ooit uit eigen tuin en frambozen-abrikoos jam. Té lekker!
Jam maken is een heerlijke, ontspannen bezigheid met als bijkomend voordeel dat het huis waanzinnig gaat ruiken en je erna zelfgemaakte jam hebt boordevol fruit. Het is niet te vergelijken met teleurstellende net niet jammetjes, zoals mijn moesje ook aangeeft. Het jam maken zelf is heerlijk, maar het resultaat ook.
Tijd voor een recept die ik deze zomer zelf heb bedacht en inmiddels al met 4 kg fruit heb gemaakt. Het gaat hard met zulke lekkere jam... Dat is dan wel een nadeel.
De opgespaarde potten kunnen van stal, er is werk aan de winkel. Maak je potten met metalen deksel goed schoon met kokend water. Ik droog ze niet na, maar laat ze op een schone theedoek uitwasemen.
Zorg voor fruit. Geen eigen fruit? Dat is geen punt. Gekocht (diepvries) fruit werkt net zo goed. Wij eindigen ook vaak bij diepvriesfruit, aangezien bepaalde soorten na het plukken al verorberd zijn voor het ooit in huis komt. De Tuinopzichter weet exact wanneer fruit rijp is en eet het schaamteloos voor je neus op. Sja.... je krijgt er zo veel terug denk ik dan maar diep zuchtend.
De regel is 1 op 1 bij jam. ‘Gezonde’ jam wijkt van deze regel af en heeft op 1 kg fruit bv ‘slechts’ 800 gram suiker. Als je jam na openen, niet snel kunt opeten, dan raad ik je aan om zo’n 700 tot 800 gram suiker op 1 kg fruit te gebruiken. Dat smaakt lekkerder, want je hebt meer fruit en het is alsnog goed na openen te bewaren. Zelf gebruik ik nóg minder suiker, maar dat is afhankelijk van het fruit en de zoetheid ervan en de omloopsnelheid waarmee jam genuttigd wordt.
Het recept voor jam is inwisselbaar met elke fruitsoort die je aanspreekt, maar speciaal voor mijn moesje hét recept voor een optimale jam beleving!
Frambozen-abrikozen jam, mmmm.
750 gr frambozen uit het vriesvak
250 gr gedroogde abrikozen
650 gr suiker voor een light versie en anders 1 kg suiker
1/2 vanillestokje
Was de abrikozen en wel ze vervolgens in een ruime kom met kokend water. Na een kwartiertje voorzichtig eruit halen. Ze zouden nu 2 keer zo vol moeten zijn.Het vocht niet weggooien! Doe een bodem van het aflekvocht in de pan zodat de bodem volledig bedekt is met een laagje water. De rest kun je opdrinken.
De gewelde abrikozen snijd je in vieren of als ze klein zijn, door de helft. Doe ze in de pan en zet de boel op een middelhoog vuur. Schraap de vanillepeul uit. Doe de zaadjes bij de abrikozen erbij. Dat geeft een heerlijk aroma aan de jam. Het peultje kan er bij of doe het in een pot met suiker voor zelfgemaakte vanillesuiker. Roer de frambozen erbij en laat lekker pruttelen. Schuim eraf scheppen, mocht je daar last van hebben.
Als je abrikozen en frambozen zacht en papperig zijn, voeg je de suiker in een keer toe. Ik gebruik tegenwoordig alleen voor pruimenjam geleisuiker. Andere jammen maak ik met normale suiker. Geleisuiker zorgt voor een stevige jam, maar wij vinden een roerbare jam lekkerder. Niet zo massief en je mondgevoel wil natuurlijk ook wat. Als jij geleisuiker lekkerder vindt, vooral doen en houd je aan de aanwijzigingen op de verpakking.
Roer de suiker door zodat alles goed gemengd is. Laat nog even doorkoken -en pas op voor kokendhete spetters!- en vul de schone potten tot net onder de rand met de jam. Draai de metalen deksel goed dicht. Zet de potten op de kop en laat ze goed afkoelen. Een half volle pot is geen punt en trekt ook vacuüm. De hete jam steriliseert alsnog de lucht en is dan ook prima houdbaar. Na het afkoelen kun je de jammen, mits vacuüm getrokken, ongeopend een jaar lang bewaren.
Geniet er van en ik hoop van harte dat jouw jambeleving ook verandert. Afiyet olsun!